Ventiloconvectoarele ca distribuitori de caldura
In momentul in care vine vorba despre distribuitori de caldura, acestia sunt deosebit de importanti pentru distribuirea caldurii intr-o cladire sau intr-o incapere.
Referitor la exemplele concrete de astfel de dispozitive, putem sa ne gandim si la ventiloconvectoare. Acestea reprezinta o sub-categorie a acestor dispozitive, iar in continuare vom discuta putin despre ele.
Distribuitori de caldura: Ventiloconvectoare
Ventiloconvectoarele sunt dispozitive deosebit de eficiente datorita faptului ca au capacitatea de a forta aerul printr-un schimbator de caldura (radiator).
Foarte important de mentionat in ceea ce priveste ventiloconvectoarele, este faptul ca acestea pot fi utilizate atat si pentru a incalzi, dar si pentru a raci incaperea. Sunt folosite in functie de necesitatile proprietarilor si ale utilizatorilor.
Schimbatorul poate fi conectat la o sursa de apa calda pentru a furniza incalzire. In acelasi fel, poate fi conectat si la o sursa de apa rece, pentru a furniza racire.
Apoi, aerul fortat de catre ventilator circula prin schimbatorul de caldura, dupa care este distribuit in incapere cu scopul de a asigura confortul temperaturii.
Cum functioneaza un ventiloconvector?
Acum ca am vazut despre ventiloconvectoare ca pot fi incadrate la distribuitori de cadura, trebuie sa discutam putin si despre cum functioneaza acestea. Stiinta din spatele acestor echipamente utilizeaza principiile fundamentale ale fizicii, in special legile termodinamicii, care guverneaza procesele legate de transferul de caldura, cum ar fi conductia si convectia. Absorbtia caldurii are loc prin bobina sa atunci cand agentul frigorific se evapora pentru a se raci in timpul modului de racire.
In ceea ce priveste implicatiile practice, ventiloconvectorul are miscarea aerului si a agentului frigorific. In modul de racire, preia aer mai cald din acest spatiu si il sufla peste serpentina. Prin urmare, agentul frigorific elimina caldura din aer, racindu-l astfel.
Acest aer rece este apoi recirculat in camera, racindu-l eficient. Cu toate acestea, in modul de incalzire, se adopta procesul invers. Caldura este indepartata din agentul frigorific prin bobina si transferata in aer, incalzindu-l inainte de a o evacua inapoi in camera.
Unde sunt instalate ventiloconvectoarele
Diferitele tipuri de sisteme de incalzire cu ventiloconvectoare ca distribuitori de caldura, depind de cerintele specifice si de stilul de instalare. Cu ventiloconvectorul ascuns, instalarile se fac in tavane, deci nu interfereaza cu aspectul de aspect al spatiului.
Pe de alta parte, cele care nu sunt expuse sunt instalate in pereti sau podele si adesea amplasate in locuri unde aspectul nu va conta atat de mult, deoarece accesibilitatea este mult mai importanta.
Unitatile ventiloconvectoare cu statica ridicata pot fi utilizate cu mai multe sisteme de conducte care necesita o distributie mare a aerului chiar si la distante dificile ale sistemelor de aer.
Pe de alta parte, unitatile ventiloconvectoare cu statica scazuta cauta o instalare simpla si setari necomplicate de incalzire si racire.
Beneficiile sistemului de incalzire cu ventiloconvector
Sistemele de incalzire cu ventiloconvectoare sunt benefice pentru diverse scopuri rezidentiale si comerciale. Unul dintre avantajele majore pe care le permite acest lucru este controlul zonal, prin urmare promovarea eficientei energetice.
Utilizatorii pot incalzi sau raci mai multe parti ale camerei in loc de intregul loc, minimizand risipa de energie, oferind in acelasi timp confortul dorit. In plus, sistemele ventiloconvectoare au costuri de instalare si intretinere mai mici decat sistemele HVAC traditionale. Functionarea lor este una linistita, adaptata la setari senine.
Acestea sunt asadar, informatii utile pe care trebuie sa le cunoasteti cu privire la ventiloconvectoare, care pot fi incadrate ca fiind distribuitori de caldura.